Werking recreatief turnen (GymStars)

Ons recreatief aanbod (meisjes 1ste-6de lj, jongens 1ste-6de lj, meisjes middelbaar) is ingedeeld in leeftijdsgroepen. Binnen de leeftijdsgroepen werken we zoveel mogelijk op niveau van het kind door het GymStars programma van onze federatie te volgen. 

GymStars (klik) is het KidsGym-programma van de GymFed waarmee gymnasten kunnen laten zien dat ze echt gymsterren zijn. Het programma is opgedeeld in 6 verschillende niveaus bestaande uit 66 bewegingsvaardigheden (klik) met een stijgende moeilijkheidsgraad.

Om naar een niveau hoger over te gaan, dient de gymnast een aantal bewegingsvaardigheden te halen. Elke gymnast vanaf 6 jaar start in niveau 1 en werkt finaal naar niveau 6 toe. Kinderen die op latere leeftijd beginnen turnen, starten ook in niveau 1. Elk kind doorloopt het programma op eigen tempo en niveau. Het is dus mogelijk dat de gymnasten het parcours minder snel of sneller doorlopen.

Voor wie?

Wij introduceerden het GymStars programma vanaf september 2014 in onze club. In eerste fase startten de meisjes uit het 1ste en 2de leerjaar (M1-2) met het GymStars programma. Vanaf september 2015 werken alle recreatieve groepen met het GymStars programma: M1-2, M3-4, M5-6, J1-6 en Juffers.

Hoe sterren behalen?

Elke ster bestaat uit 10 oefeningen. Tijdens de sterrendag (november en maart) toon je de oefeningenreeks aan onze jury (andere trainers of bestuursleden). Elke geslaagde oefening telt voor 1 punt. Wie een totaal van 8 punten of meer haalt, is geslaagd en behaalt een diploma. Als je je diploma hebt, kan je over naar de volgende ster. Deelname aan de sterrendag is vrijblijvend en biedt een kans voor de kinderen om meer uitdaging te leggen in hun turnhobby. De focus ligt op plezier en ontspanning en is er geen prestatiedruk. 

Onze aanpak wijkt af van de standaard aanpak van de gymfed. In het gymboekje (opgesteld door de gymfed) staat dat je 7/10 moet halen, jokers kan inzetten en oefeningen kan laten vallen. Maar! Ervaring leert ons dat wij de lat in onze club ietsje hoger kunnen leggen. Daarom streven wij naar 8/10, zonder inzet van jokers en mogelijkheid tot het overslaan van oefeningen. We hebben alle vertrouwen in onze gymsterren. Uiteraard zullen we onze aanpak systematisch evalueren en eventueel bijsturen.

Sporttechnisch

Het GymStars-oefenprogramma bevat oefenstof uit vijf verschillende bewegingsthema's die gymnastiek op een brede manier benaderen.

> Hangen en zwaaien

> Rollen en rotaties

> Springen en landen

> Verplaatsingen

> Steunen en houdingen

Het programma biedt sporttechnische ondersteuning aan onze trainers door middel van gymkaarten waarin bewegingsvaardigheden zoals rol voorwaarts, handenstand, ... worden afgebeeld door een kijkwijzer. Daarnaast wordt een opbouw aangehaald telkens met tekeningen en aandachtspunten. Bovendien worden fouten en remediëring en helperstechnieken uitgelegd. Als laatste wordt er ook varianten, verbindingen en progressies aangehaald voor gymnasten die al een stapje verder staan.

Samengevat

Het GymStars programma richt zich tot kinderen van 6 tot 14 jaar en is opgebouwd rond vijf bewegingsthema's 

Ze vormen de basis van 66 bewegingsvaardigheden

Die visueel uitgewerkt zijn in gymkaarten (met kijkwijzer, leerwegen, fouten en remediëring, helperstechniek, fysieke basisvorming, evaluatie, varianten, uitbreiding en verbindingen)

De 66 bewegingsvaardigheden spreiden zich over 6 niveaus (= 6 sterren) en staan garant voor 1200 oefeningen (leerwegen, varianten, progressies, verbindingen)

Links

> Website GymStars: http://www.gymstars.be

> Website bewegingsvaardigheden volgens opbouw: http://www.gymstars.be/uploads/content/Overzichtskaart-GymStars.jpg

> GymStars App: http://www.gymstars.be/nieuws/gymstars-vanaf-1-september-ook-in-app-stor...